“Sex på Spekteret”
Sex på spekteret: Berøring fra subtil til intens
(sammendrag fra mitt bokprosjekt “sex på spekteret”).
Sex og intimitet er komplekse fenomener for alle mennesker, men for nevrodivergente personer (her avgrenset til autismespekteret og ADHD) kan det være enda mer nyansert. Sensorisk følsomhet, kommunikasjonspreferanser og måten vi opplever lyst på, kan avvike fra det som ofte tas for gitt i samfunnet.
Nevrodivergens og seksualitet: Nevrodivergens refererer til variasjoner i hvordan hjernen og nervesystemet fungerer, og inkluderer blant annet autisme, ADHD eller en kombinasjon AuDHD. Dette påvirker ikke bare hvordan vi tenker og føler, men også hvordan vi opplever berøring, begjær og intime relasjoner. Mange nevrodivergente har en annen sensorisk profil enn nevrotypiske. F.eks. høy sensorisk følsomhet (hypersensitivitet) eller nedsatt sensorisk følsomhet (hyposensitivitet), som kan gjøre at visse typer berøring oppleves overveldende eller lite merkbare. For noen kan lett berøring føles ubehagelig, og en foretrekke derfor heller dypere og fastere trykk. Det kan være nødvendig med sterke og mer intense sanseopplevelser for å merke noe i kroppen, mens for andre kan øyekontakt og kun lett berøring oppleves svært intens. Dette kan variere mellom individer men også hos samme individ.
Nevrodivergens og BDSM: Det er behov for mer forskning for å forstå de komplekse sammenhengene mellom autisme, ADHD, AuDHD og BDSM-praksis fullt ut, men jeg vil allikevel peke på noen tendenser. En studie publisert i Archives of Sexual Behavior i 2020 undersøkte sammenhengen mellom autistiske trekk og deltakelse i BDSM-aktiviteter. Studien fant at personer med høyere nivåer av autistiske trekk var mer sannsynlig å delta i BDSM-praksis. Forskerne antydet at dette kan skyldes en preferanse for struktur og klare regler, noe som ofte finnes i BDSM-miljøer. Dette gjenspeiler hva flere personer som praktiserer BDSM selv forteller, enten de er selv-identifisert- eller offisielt diagnostisert med autisme eller ADHD. En annen studie publisert i Journal of Sexual Medicine i 2021 undersøkte seksuelle preferanser og praksiser blant personer med autismespekterforstyrrelser. De fant at noen individer med autisme rapporterte interesse for BDSM, men bemerket også at det var betydelig variasjon i seksuelle preferanser innenfor denne gruppen.
For personer med ADHD og AuDHD ser det ut til at bla. sterk stimuli, behov for spenning og nye oppdagelser kan være motivasjon for BDSM-praksis. Nevrodivergente personer kan oppleve smerte annerledes enn nevrotypiske individer på grunn av forskjeller i sensorisk bearbeiding og nevrobiologi. Personer med ADHD kan oppleve utfordringer knyttet til regulering av muskulære spenninger, og noen utvikler kroniske smerter. Disse sensoriske forskjellene kan påvirke hvordan nevrodivergente individer forholder seg til kroppslig ubehag, medisinsk behandling og aktiviteter som innebærer smerte eller fysisk anstrengelse. Vi vet at smerte og nytelse aktiverer overlappende nevrale systemer i hjernen, spesielt områder som insula, anterior cingulate cortex og amygdala. Disse områdene er involvert i både smerteopplevelse og belønningsprosesser, og sterke følelser (som f.eks. smerte) kan utløse en motsatt reaksjon i etterkant (som velvære eller nytelse) med frigjøring av dopamin, nevrotransmitteren assosiert med nytelse og belønning. Psykologiske og emosjonelle faktorer påvirker kontekst og forventninger knyttet til opplevelsen av smerte og nytelse. Hvis smerte oppleves som kontrollert eller meningsfull (f.eks. under BDSM, tatovering eller trening), kan den tolkes mer positivt og føre til nytelse. Dette er en av mekanismene som kan forklare hvorfor noen opplever smertefulle stimuli som nytelsesfylte, spesielt i kontekster som BDSM eller ekstrem idrett.
Nevrodivergens, kjønnsidentitet og seksuell orientering: Fremfor å adoptere samfunnets seksuelle script og kjønnsforståelse, kan det å tenke “utenfor boksen” gi frihet til å utforske på egne premisser. Det kan gi rom for mer unike og kreative måter å oppleve kjønn, identitet og seksualitet på. Neurodivergente personer rapporterer også oftere å være LHBTQIA+. Bland autister er det en høyere andel aseksuelle*, panseksuelle* og biseksuelle* enn gjennomsnittet, og som nevnt har mange personer med ADHD behov for mer spenning som kan gjelde ønsket om mer eksperimentelle seksuelle praksiser. Mange nevrodivergente kan oppleve en annen type seksuell tiltrekning, som f.eks. intellektuell eller emosjonell, fremfor mer tradisjonelle markører som utseende og kropp.
Her er det et bredt spekter, og denne oppsummeringen er ikke på noen måte dekkende for å beskrive de utallige måtene kjønn, seksualitet og identitet kan komme til uttrykk på eller oppleves, og nevrodivergens er ingen forutsetning for disse opplevelsene. Det må heller ikke på noen måte romantiseres som valg fra et koldtbord, da mange opplever å ikke passe inn i normer rundt kjønn, relasjoner og seksualitet, som kan føre til økt risiko for ensomhet eller internalisert skam. F.eks. kan personer tilskrevet et kjønn ved fødsel som ikke samsvarer med egen kjønnsopplevelse, få store vansker i møte helsevesenet og et samfunn som diskuterer deres eksistens eller berettigelse. Videre kan personer som praktiserer alternative samlivsformer eller relasjoner som skiller seg fra det monogame og heteronormative, få utfordringer om de er åpne om dette. Ofte kan en forveksle selve praksisen som skadelig, fremfor at det er påført stigma og skam utenfra som faktisk skader. Det gjør det også vanskeligere for personer som ikke praktiserer monogami å søke hjelp for relasjonelle problemer, da det ligger som en slags default at dette er dømt til å mislykkes kun fordi det er utenfor normen.
A-seksualitet og nevrodivergens: Sensoriske forskjeller kan også påvirke seksualitet, og noen autister unngår sex pga. sensorisk overstimulering. Her vil jeg påpeke at det er mange måter å definere sex på, og derfor også begrepet a-seksualitet. Ofte tenker vi på sex som penetrasjon med partner, men sex og erotikk kan være så mye mer. Derfor er det nyttig å spørre den enkelte hva de selv mener når de definerer seg som a-seksuelle. Noen onanerer men ønsker ikke sex med partner, andre ønsker erotisk intimitet men som skiller seg fra den tradisjonelle måten vi definerer sex på. Noen kan kjenne erotisk tiltrekning men ikke ønske å leve det ut med partner(e), andre har lite eller ingen erotiske følelse mot andre eller seg selv. For noen er a-seksualitet en identitet, for andre en tilstand, som kan være forbigående eller mer permanent. Det kan være en måte å kommuniserer en forventningsavklaring på, som gjør det lettere å navigere i en datingsituasjon eller mer partner(e). Andre kan ha sterkere behov for spesifikke typer berøring eller stimulering, men som tradisjonelt ikke blir ansett som seksuelle praksiser i vårt samfunn. For andre kan det være intens, men svingende sexlyst, og en kan ha perioder hvor sex ikke er ønskelig eller mulig.
Ikke-monogami og nevrodivergens: Mange nevrodivergente føler at monogame normer ikke passer for dem. Grunnene til det kan være mange. Noen opplever relasjoner annerledes, ønsker mer autonomi, ærlighet fremfor utroskap, ikke tro på monogamiet som bærekraftig men heller fremsatt av patriarkalske strukturer. Ikke-monogami kan være en måte å utforske relasjoner på som føles mer autentiske og mindre begrenset, både for de som er i forpliktende relasjon(er), solo-poly* eller andre måter å definere en ikke-monogam praksis på. Denne artikkelen tar ikke for seg alle de ulike definisjonene og måtene en kan praktisere ikke-monogami på, men peker på en tendens hvor flere nevrodivergente beskriver ønsker om å praktisere en annen form for relasjon(er) enn det tradisjonelle parforholdet.
Sex-arbeid og nevrodivergens: Den amerikanske sosiologen Elizabeth Burnstein bruker begrepet “bundet autentisitet”, som vil si at du sterkt tilstede for en avgrenset periode. For mange nevrodivergente kan det være overveldende å tilbringe mye tid i sosialt samvær eller omgivelser som oppleves sensorisk overveldende. Mange trenger høyere grad av restitusjon gjennom egentid og aktivitet med spesialinteresser, noe som er vanskelig å få tilrettelagt i mer tradisjonelle jobber. Selv om det finnes lite studier som direkte ser på sammenhengen mellom nevrodivergens og sex-arbeid, forteller flere sexarbeidere at de er nevrodivergente. For noen er arbeidet en tilpasningsstrategi for manglende tilrettelegging og strukturelle utfordringer i mer tradisjonelt arbeid, eller som ekstra inntekt fordi velferdsstaten ikke gir tilstrekkelig økonomiske støtte til å klare seg uten inntekt på siden. For andre kan det gi mulighet til en fleksibel arbeidsdag og dyrking av særinteresser.
NB! Det er mange former for sex-arbeid, dette avsnittet har store mangler når det kommer til å utdype nyansene. Det må for all del ikke forveksles med trafficking, som er grov utnyttelse av mennesker, eller som et forsøk på å glamorisere sex-arbeid. Det er mange forskjellige måter å definere sex-arbeid på, og mange ulike opplevelser hos personer som har denne formen for arbeid. Det er forskjell på å velge å gjøre dette arbeidet, å oppleve det meningsfylt utover kun inntjening, og det å oppleve det som tvang og derav de potensielle psykologiske og fysiske belastningene. Sex-arbeid kan også være emosjonelt arbeid, og en kan oppleve mange av de samme belastningen som i andre omsorgsyrker. For andre er det mer fysiske anstrengelser som kan være krevende, f.eks. dersom du er stripper eller erotisk performer. Et skille mellom hode og kropp, den emosjonelle og fysiske, blir også noe kunstig, da en gjerne bruker begge deler, her som i andre jobber.
De fem erotiske blueprintene: En tilnærming som kan være spesielt nyttig for nevrodivergente, er modellen utviklet av somatisk sexolog Jaya, kjent fra Netflix serien Sex and Goop. Hun presenterer fem erotiske “blueprints”, som kan sies å være erotikkens ekvivalent til de såkalte “kjærlighetsspråkene” som mange operer med i parterapi. De 5 kategoriene tar for seg ulike preferanser for opphisselse og nytelse. Noen finner preferanse for en eller flere av kategoriene, men de er ikke ment som statiske. Det er heller en inspirasjon til å bli bedre kjent med hva som tenner deg for å utvide ditt seksuelle repertoar bortenfor normative script som for mange er for trange.
1. Energetisk – Erotisk energi skapes gjennom lengsel, avstand og spenning, lav grad av fysisk berøring.
2. Sensuell – Sanselige opplevelser som dufter, smaker, teksturer eller sensuell berøring og massasje.
3. Seksuell – Direkte og målrettet, ofte med fokus på penetrasjon og orgasme.
4. Kinky – Rollespill, lek og ulike former for BDSM-praksis.
5. Shapeshifter – En kombinasjon av alle de andre blueprintene.
For nevrodivergente kan denne modellen gi et rammeverk for å utforske, forstå og kommunisere egne behov på.